Vilka är det som nätdejtar?

I Sverige är det ganska vanligt att nätdejta. Det finns flera undersökningar som visar att en relativt stor del av befolkningen har någon sorts erfarenhet av nätdejtning. Men vem är det då som nätdejtar? Vilka är de personerna?

Framförallt är det så klart singlar som är intresserade av att träffa en partner. Och det kan faktiskt vara vem som helst som sitter där på andra sidan skärmen. Trots att det kan vara mer eller mindre vanligt i en viss åldersgrupp eller beroende på sådant som vilken stad du bor i så är det svårt att direkt generalisera över vilka som dejtar på nätet och vilka som inte gör det.

Den som nätdejtar kan vara allt ifrån en tonårig kille till en kvinna i övre medelåldern, men de flesta som nätdejtar på ett mer seriöst sätt är ändå över 25. Olika sidor för nätdejtning har olika målgrupper och det är någonting som du kan tänka på om du är intresserad av att nätdejta. Så länge som du har tillgång till internet så kan du nätdejta om du vill det. Fördelningen när det gäller kön är ganska jämlik mellan kvinnor och män.
Förut var en vanlig uppfattning att de personer som använde sig av nätdejtning var sådana individer som var blyga eller liknande. Det finns däremot studier som visar att det ofta kan vara tvärtom. Bland annat en undersökning från 2009 som genomfördes i USA visar att det snarare är vanligare att sådana personer som anses som sociala oftare dejtar på nätet än blyga personer. Det går inte att veta säkert om en sådan studie verkligen stämmer överallt, men det är ganska logiskt att tänka att sociala personer skulle vara mer benägna att nätdejta. Detta för att personer som är sociala brukar tycka att det är lättare att dejta eller att träffa nya människor överlag. Internet blir då bara som en ytterligare plattform att kunna göra det på. Blyga personer som till exempel har svårt att ta kontakt med nya människor kan även ha svårt att göra detta på internet.

Att nätdejta kan också vara vanligt förekommande för personer som till exempel har flyttat till en ny stad där de inte känner någon. Det kan också vara för att de kanske jobbar på udda tider som kan göra det svårt att delta i ett vanligt socialt liv, eller helt enkelt bara därför att de är nyfikna på att testa ett annat sätt att träffa nya människor på.