Tänk på detta inför första dejten

Tänk på detta inför första dejten

Om du har kommit så långt så att du är på väg till den första riktiga dejten så finns det en del att tänka på om du vill öka dina chanser för att det ska gå bra. Det rekommenderas ofta att prata i telefon innan ni ses för första gången. Detta kan absolut vara en bra sak att göra, men kom ihåg att vissa personer helt enkelt inte trivs med att prata i telefonen med personer de inte har träffat innan. Att det första telefonsamtalet blir stelt kan innebära men behöver inte innebära att det också kommer bli stelt om ni träffas ansikte mot ansikte.

Däremot kan det vara väldigt bra att tidsbestämma den första dejten. Då vet ni båda vad som gäller från början och detta kan hjälpa särskilt dig som brukar bli nervös. Ni kanske till exempel kan börja med att äta lunch tillsammans eller med att ta en fika eller en promenad.

Det är också viktigt att du slappnar av. Ta det inte så hårt så brukar det gå bättre. Kom ihåg att första intrycket är viktigt så se till att ha på dig sådant som du trivs i och kom i tid till dejten. Titta också personen i ögonen när du hälsar och ha ett fast handslag. Om du är avslappnad så har du lättare för att ha roligt på din dejt, och du har också lättare för att bete dig på ett bra sätt. Du kan också bättre se saker och människor för vad och hur de egentligen är om du är lugn istället för nervös eller stressad.

Om du är nervös så försök flytta fokus till den andra personen och koncentrera dig på att lyssna på vad den andra personen säger. Viktigast av allt är ändå att du är dig själv. Personen som du är på dejt med är redan intresserad av just dig på något sätt, annars skulle den inte ha en dejt med dig. Kom också ihåg att en del av kommunikationen som sker mellan människor är ickeverbal. Självklart är det du säger viktigt, men det är inte det enda som räknas.

Visa för den andra personen att du är intresserad, men överdriv inte. Då kan du istället framstå som desperat eller obehaglig. Att ställa frågor om den andra är väldigt bra, men tänk på att inte låta som att du ska förhöra personen.

Hur du avslutar dejten är också viktigt. Har du haft det roligt och trevligt? Säg det i så fall. Du kan till exempel säga “Det här var väldigt roligt och jag träffar gärna dig igen om du vill.” Skulle personen som du varit på dejt med inte känna likadant så försök att inte ta det så hårt. Alla klickar inte med alla och det finns många andra människor att gå på dejt med.

Om dejten skulle visa sig vara en katastrof så kan det bero på olika saker. Är det för att personen är nervös eller kanske inte så van med att gå på dejter så kan det vara värt att ge den människan en andra chans. Om det däremot känns obehagligt med personen eller om du känner på dig att någonting inte stämmer på ett dåligt sätt så ska du gå därifrån. Var i så fall inte otrevlig, men var tydlig. Säg att du tyvärr måste gå och så går du bara. Mer än så behöver du faktiskt inte förklara dig. Men de flesta dejter brukar ändå gå bra och har du klickat med någon över nätet så är faktiskt chansen stor att ni gör det i verkligheten också.